Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Στο «όριο» λόγω των περικοπών επιχειρεί η RAF



The Guardian

Ο επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου (RAF), πτέραρχος, Στίβεν Ντάλτον, προειδοποίησε χθες την κυβέρνηση ότι προϋπόθεση προκειμένου τα βρετανικά μαχητικά να είναι σε θέση να αντεπεξέρχονται τα επόμενα χρόνια στο μεγάλο εύρος των απαιτήσεων της πολιτικής ηγεσίας είναι η πραγματική ενίσχυση του προϋπολογισμού του Σώματος. Ο πτέραρχος Ντάλτον υποστηρίζει ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να προστατέψει τον πυρήνα της RAF από το πρόγραμμα περικοπής δαπανών της βρετανικής κυβέρνησης, υπογράμμισε ωστόσο ότι «αργά ή γρήγορα το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για επενδύσεις». Ο ίδιος, μάλιστα, παραδέχτηκε ότι λόγω του ρόλου που έχουν αναλάβει τα βρετανικά μαχητικά και αναγνωριστικά αεροσκάφη στη Λιβύη, η RAF λειτουργεί κυριολεκτικά στα όριά της και ξεκαθάρισε πως οι επιχειρήσεις στη Λιβύη για ένα διάστημα έξι, τουλάχιστον, μηνών και όχι μερικών εβδομάδων, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Καθώς οι μάχες στη Λιβύη συνεχίζονται, οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τα τρία μεγάλα Σώματα των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας αναδείχτηκαν τη Δευτέρα, όταν το πεζικό και το βασιλικό ναυτικό έθεσαν επισήμως σε εφαρμογή προγράμματα περικοπών, μολονότι πρώην στρατιωτικοί επέμεναν ότι η χρονική στιγμή για περιορισμό των δαπανών είναι η πλέον ακατάλληλη λόγω των επιχειρήσεων τόσο στο Αφγανιστάν, όσο και στη Βόρεια Αφρική.

«Αν είναι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της πολιτικής ηγεσίας, τότε αναμφίβολα θα χρειαστούμε νέες επενδύσεις», ξεκαθάρισε ο πτέραρχος Ντάλτον. Κατά τον τελευταίο, επιπλέον χρήματα για τις ανάγκες της RAF θα απαιτηθούν πριν από το 2020, όταν η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει τον επαναπροσδιορισμό του αμυντικού δόγματος της χώρας. «Κατά τη γνώμη μου, θα χρειαστούμε νέα κεφάλαια από το 2014 και εφόσον μέχρι τότε η οικονομία έχει ανακάμψει, όπως άλλωστε ισχυρίζεται η κυβέρνηση, τότε πρέπει να δαπανηθούν κάποια ποσά για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων μας», συνέχισε ο πτέραρχος Ντάλτον. «Βάσει του σημερινού μας σχεδιασμού μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τα Φόκλαντς, ουδείς όμως πρέπει να αμφιβάλλει ότι ήδη λειτουργούμε στα όριά μας», υπογράμμισε.

Ο πτέραρχος Ντάλτον δεν θέλει ούτε να ακούει περί ενδεχόμενης συγχώνευσης της RAF με το βασιλικό ναυτικό και το πεζικό στο πλαίσιο της εξοικονόμησης χρημάτων. Θεωρεί δε αδιανόητο πως η κυβέρνηση θα επιτρέψει τη συρρίκνωση της πολεμικής αεροπορίας, γεγονός που θα σημάνει απώλεια της δυνατότητας των βρετανικών μαχητικών να επιχειρούν σε ολόκληρο τον κόσμο. «Η μείωση του προϋπολογισμού μας κατά 8% έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ηθικό του προσωπικού μας», αποκάλυψε. «Το προσωπικό μας αντιλαμβάνεται ότι καλείται να προασπίσει συγκεκριμένα ιδανικά σ’ έναν ολοένα και πιο ασταθή κόσμο και ως εκ τούτου περιμένει από την κυβέρνηση και την κοινή γνώμη να κατανοήσουν ακριβώς τι είναι αυτό που κάνουν», πρόσθεσε ο πτέραρχος Ντάλτον.

Θέσεις εργασίας

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την περσινή αναθεώρηση για την άμυνα και την ασφάλεια, η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε την περικοπή 17.000 θέσεων εργασίας στις ένοπλες δυνάμεις, εκ των οποίων οι 5.000 αφορούν τη RAF. Η τελευταία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα την εφαρμογή του προγράμματος περικοπών, ανακοινώνοντας τη διακοπή λειτουργίας της βάσης του Κίνλος στη Σκωτία, καθώς και την απόσυρση δύο σμηνών «Tornado» το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση εξέταζε και την περίπτωση σταδιακής απόσυρσης όλων των «Tornado», πλην όμως, θεωρείται βέβαιο πως το υπουργείο Οικονομικών δεν θα τολμήσει κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση, καθώς τα συγκεκριμένα αεροσκάφη διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκστρατεία κατά του συνταγματάρχη Καντάφι. Οκτώ «Tornado» και δέκα «Typhoons» βρίσκονται σήμερα στην Ιταλία, απ’ όπου απογειώνονται στο πλαίσιο της επιχείρησης για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_07/04/2011_438456

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.