Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Τουρκικός Τύπος


Anadolu Ajansi

Δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό


Κατά την αναχώρησή του για το Ηνωμένο Βασίλειο από το αεροδρόμιο της Άγκυρας ο τούρκος ΠΘ προέβη σε δηλώσεις, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην Κύπρο. Όπως υπογράμμισε, το Κυπριακό θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων που θα έχει στο Λονδίνο. Προσέθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο εξαιτίας των προσπαθειών των ΕΚ «να εξαντλήσουν το χρόνο». Συμπλήρωσε: «Επιθυμούμε να αντιληφθούν όλοι αυτή την πραγματικότητα. Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν ΝΑ μένουν ατελείωτες για πάντα. Η τουρκική πλευρά καταβάλλει προσπάθεια για μια ταχεία, δίκαιη και βιώσιμη λύση στο νησί». Επιπλέον ανέφερε ότι η πραγματοποίηση μιας συνάντησης υψηλού επιπέδου στην Κύπρο με τη συμμετοχή της ελληνικής και τουρκικής πλευράς (σημ. εννοεί των Ε/Κ και Τ/Κ) και των εγγυητριών κρατών έχει κομβική σημασία για την επίλυση του ζητήματος.



Anadolu Ajansi
Ανάληψη καθηκόντων νέου ‘πρέσβη’ της Τουρκίας στα κατεχόμενα


Ο νέος «πρέσβης» της Τουρκίας στην «ΤΔΒΚ» Χαλίλ Ακτσά είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας και επικεφαλής των Διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς. Σε δηλώσεις του ο Μπαγίς ανέφερε: «Ο κ. Ακτσά γνωρίζει εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στην Κύπρο. Γνωρίζει καλά τις δυναμικές των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και του ‘τουρκικού τομέα’ της Κύπρου και τη σημασία της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Μόλις η ΕΕ τηρήσει τις υποσχέσεις της και η Τουρκία θα εκπληρώσει τις δικές της. Αυτές οι υποσχέσεις πρέπει να εκπληρωθούν ταυτόχρονα». Ο Ακτσά θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα από αύριο. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος «πρέσβης» είχε βρεθεί στο στόχαστρο των επικρίσεων των ΤΚ διαδηλωτών τον Ιανουάριο.

Zaman
«Να κοιτάξουν την Βουλγαρία και την Ελλάδα πριν μας ασκήσουν κριτική»

Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στην απάντηση σε οξείς τόνους του πρωθυπουργού Ερντογάν στις επικρίσεις της ΕΕ για την κατάσχεση των αντιτύπων βιβλίου που έγραψε ο φυλακισμένος δημοσιογράφος Αχμέντ Σικ. Πριν την αναχώρησή του για το Ιράκ, στο αεροδρόμιο της Άγκυρας ο τούρκος πρωθυπουργός έκανε τις κάτωθι δηλώσεις: «Θα έπρεπε να κοιτάξουν τη Βουλγαρία και την Ελλάδα πριν μας ασκήσουν κριτική. Αντί να μας λένε τι κάνουν οι άλλες χώρες, πρέπει να δουν τα υποδειγματικά μέτρα που λαμβάνουμε και τα οποία είναι πολύ μπροστά σε σχέση με άλλα κράτη. Η ΕΕ κάνει δηλώσεις, άλλοι κάνουν επίσης δηλώσεις. Ακούμε αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι χώρες έχουν τους δικούς τους όρους και τις δικές τους συνθήκες. Οι πρακτικές στην Τουρκία, στην εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία είναι ξεκάθαρες. Αυτές δεν είναι νέες πρακτικές. Η Τουρκία βλέπει πώς λειτουργούν τα πράγματα στην Ευρώπη. Η Δικαιοσύνη έλαβε ένα μέτρο, αυτό ήταν δική της απόφαση …Δεν ξέρουμε γιατί η Δικαιοσύνη πραγματοποίησε τις έρευνες και την ανάκριση. Δεν έχω την αρμοδιότητα να αναμιγνύομαι σε αυτή τη διαδικασία που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη».


Hürriyet


Η συμμετοχή Νταβούτογλου στη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Λονδίνο

Σημειώνει ότι ο ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου Γουίλλιαμ Χέϊγκ τηλεφώνησε προσωπικά στον τούρκο ΥΠΕΞ προκειμένου να τον προσκαλέσει στη Διάσκεψη. Σύμφωνα με την εφημερίδα τα μηνύματα του τούρκου ΥΠΕΞ θα είναι τα κάτωθι:
Το ΝΑΤΟ πρέπει να επιδείξει ευελιξία στην εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων προκειμένου να εξασφαλισθεί η έγκαιρη και αποτελεσματική διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Το ΝΑΤΟ πρέπει να επιδείξει προσοχή προκειμένου να υπάρχουν οι μικρότερες δυνατές απώλειες ανάμεσα στους πολίτες. Οι υποδομές της Λιβύης είναι πολύ σημαντικές και δεν πρέπει να καταστραφούν. Η διαμόρφωση της νέας πολιτικής δομής της Λιβύης πρέπει να βασιστεί στην αρχή του πλουραλισμού.


Τürkiye
Επίσκεψη Ερντογάν στο Ιράκ


Η εφημερίδα φιλοξενεί αναφορές στην επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στο Ιράκ. Σύμφωνα με την καταχώρηση του πρακτορείου, ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι Τούρκοι και Ιρακινοί χρησιμοποιούν διαφορετικές γλώσσες αλλά τα αισθήματά τους είναι τα ίδια. Σε ομιλία του στο Επιχειρηματικό forum στη Βαγδάτη τόνισε: «Οι χώρες μας μπορεί να είναι διαφορετικές αλλά οι στόχοι μας είναι ίδιοι. Ως δύο αδελφικές χώρες που έχουμε μοιραστεί το ίδιο ψωμί και νερό για αιώνες, δεν μπορούμε να σκεφθούμε ανάπτυξη και πρόοδο στην δημοκρατία και δικαιοσύνη στις χώρες μας ανεξάρτητα στη μία από την άλλη». Προσέθεσε: « Η πρόσφατη ιστορία μας κράτησε χωρισμένους. Ορισμένοι κύκλοι θέλησαν να είμαστε χωριστά… Αν δρούμε μαζί και καταστούμε μια ευρύτερη δύναμη, πιστέψτε με, το μέλλον μας μπορεί να είναι λαμπρότερο από το παρελθόν». Τέλος ανέφερε ότι η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες στο Ιράκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.