Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Η CIA ανέλαβε δράση στη Λιβύη



Των Mark Mazzeti και Eric Schmitt
The New York Times


Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, CIA, έχει ήδη τοποθετήσει, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, μυστικούς πράκτορές της στο έδαφος της Λιβύης προκειμένου, αφενός μεν να μαζέψουν πληροφορίες για αεροπορικές επιθέσεις, αφετέρου δε να έλθουν σε επαφή με τους πολιορκούμενους από τις δυνάμεις τού Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι αντάρτες.

Και παρότι ο Πρόεδρος Ομπάμα επιμένει πως, καμία στρατιωτική ανάμιξη των ΗΠΑ δεν υπάρχει στο έδαφος της Λιβύης, μικρές ομάδες πρακτόρων της CIA φαίνεται πως εδώ και εβδομάδες δραστηριοποιούνται στη χώρα αυτή, ως μέρος μιας σκιώδους δυτικής δύναμης η οποία τουλάχιστον κατά τις προσδοκίες της διοίκησης Ομπάμα θα καταφέρει με τη δράση της να αναδείξει τα τρωτά σημεία της πολεμικής μηχανής του Μουαμάρ Καντάφι.

Τη δύναμη αυτή στελεχώνουν τόσο Αμερικανοί κατάσκοποι (πολλοί από τους οποίους βρίσκονταν μόνιμα στην Τρίπολη ενώ άλλοι έφτασαν πρόσφατα εκεί), όσο και δεκάδες αξιωματούχοι των Βρετανικών ειδικών δυνάμεων και πράκτορες της MI6, όπως αποκαλύπτουν τόσο νυν όσο και πρώην Βρετανοί αξιωματούχοι.

Με τη δική τους καθοδήγηση και τις πληροφορίες που αποστέλλουν από το λιβυκό έδαφος αναφορικά με τις θέσεις των αρμάτων μάχης, του πυροβολικού αλλά και των πυραυλικών εγκαταστάσεων του Λιβυκού Στρατού, τα βρετανικά μαχητικά εντοπίζουν και πλήττουν όλο αυτό το διάστημα στρατιωτικούς στόχους του καθεστώτος, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ευελπιστούν πως τόσο αυτές όσο και άλλες πληροφορίες τις οποίες συλλέγουν οι εκεί Αμερικανοί πράκτορες – μεταξύ άλλων, για τις αποθήκες πυρομαχικών του Λιβυκού Στρατού αλλά τις στρατιωτικές μονάδες εντός των πόλεων που ελέγχει το καθεστώς – ίσως οδηγήσουν τελικά στη σημαντική αποδυνάμωση της πολεμικής μηχανής Καντάφι, κάτι που θα ενεθάρρυνε τις λιποταξίες εντός της μηχανής αυτής.

Παράλληλα, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι Αμερικανοί πράκτορες στη Λιβύη συναντώνται με τους αντάρτες προκειμένου να κατανοήσουν ποιοι ακριβώς είναι οι ηγέτες τους αλλά και οι ευρύτερες επιδιώξεις των δυνάμεων οι οποίες μάχονται για την ανατροπή Καντάφι.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, έσπευσαν να διευκρινίσουν πως οι Αμερικανοί πράκτορες δεν κατευθύνουν, όπως είπαν, τις ενέργειες των ανταρτών. Παράλληλα, εκπρόσωπος της CIA από τον οποίο ζητήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή συνολικά, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πασκίζουν να συλλέξουν πληροφορίες όσον αφορά τις θέσεις και τη μαχητική ικανότητα του Λιβυκού Πεζικού και των υπολοίπων ενόπλων δυνάμεων του Καντάφι, πληροφορίες οι οποίες συνήθως απαιτούν μήνες ενδελεχούς συλλογής και ανάλυσης.

Ο στρατηγός Κάρτερ Φ. Χαμ ο οποίος παρέδωσε την Τετάρτη στο ΝΑΤΟ τον έλεγχο της επιχείρησης στη Λιβύη εκ μέρους των αμερικανικών δυνάμεων παραδέχεται πως τα στοιχεία που διέθεσαν οι ΗΠΑ στη Συμμαχία υστερούσαν. «Η Λιβύη», εξήγησε, «ήταν μια χώρα στην οποία οι ΗΠΑ δεν είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους τα τελευταία χρόνια».

Όπως αποκάλυψε το Πρακτορείο Ρόιτερς και επιβεβαίωσαν αμερικανικές πηγές, ο Πρόεδρος Ομπάμα, είχε εδώ και αρκετές βδομάδες εξουσιοδοτήσει μυστικά τη CIA να εφοδιάσει με όπλα τις ομάδες των ανταρτών. Ωστόσο τα όπλα αυτά δεν έχουν αποσταλεί στη Λιβύη, καθώς οι επιτελείς του Λευκού Οίκου συζητούν ακόμη όλες τις πιθανές συνέπειες ενός τέτοιου εφοδιασμού των ανταρτών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή δημοσιεύματα, ο Γραμματέας του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι, αρνήθηκε να σχολιάσει «θέματα μυστικών υπηρεσιών», κατά το λεκτικό της ανακοίνωσης, αλλά δήλωσε πως καμία απόφαση δεν ελήφθη ακόμη για την αποστολή αυτού του οπλισμού.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ρεπουμπλικάνος Μάικ Ρότζερς, Πρόεδρος της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, διευκρίνισε ότι αντιτίθεται στην αποστολή αυτού του οπλισμού στους αντάρτες. Εξηγώντας πως της αποστολής θα πρέπει να προηγηθεί το ξεκαθάρισμα του ποιοί ακριβώς είναι οι αντάρτες αυτοί. Επειδή ο επισήμως δηλωμένος στόχος της επιχείρησης στη Λιβύη δεν είναι η ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, ο πόλεμος σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών ο οποίος διεξάγεται τώρα, διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη επιχείρηση λ.χ. στο Αφγανιστάν το 2001.

Τότε, πράκτορες της CIA και των ειδικών δυνάμεων, συνεργάστηκαν άμεσα με τις ομάδες των Αφγανών ανταρτών, τις εξόπλισαν και άνοιξαν τον δρόμο για τις αεροπορικές επιθέσεις οι οποίες οδήγησαν στην προέλαση των ανταρτών σε νευραλγικής σημασίας πόλεις όπως η πρωτεύουσα Καμπούλ και το Κανταχάρ.
Κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.

1 σχόλιο:

  1. Το έχουμε ξαναδεί το έργο, όπως το 80 όταν οι ΗΠΑ καταπατώντας την αρχή της μη επέμβασεις στα εσωτερικά ενός κράτους, βοήθησαν τους Ταλιμπάν να ανέβουν στην εξουσία, παίζοντας το ηγεμονικό παιχνίδι.
    Προφανώς και ψάχνονται η ΗΠΑ να δουν τι αξιώνουν ακριβώς οι αντάρτικες δυνάμεις στη Λιβύη, για να δουν αν θα έρθουν σε σύγκρουση κατά την αναικοιδόμηση του καθεστώτος και αν αφεθεί ελεύθερη, η αγορά και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Λιβύης, σε δυτικές επενδύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.