Reuters, A.P., AFP
Διακυμάνσεις σε ένταση εμφανίζει η αραβική εξέγερση. Στο Μπαχρέιν, η καταστολή κρατά τον κόσμο μακριά από πλατείες και δρόμους, αλλά αν πιστέψει κανείς τους παρατηρητές, η φωτιά στην πλευρά των σιιτών όχι μόνο δεν έσβησε, αλλά καίει έτοιμη να ξαναφουντώσει. Στην Ιορδανία, γνωστοί δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα πραγματοποίησαν σιωπηρή διαμαρτυρία για την κράτηση του ανταποκριτή του Ρόιτερς στη Δαμασκό, Σουλεϊμάν αλ Χαλίντι. Και στην Υεμένη, ο απτόητος πρόεδρος Αλί Αμπντουλά Σαλέχ δεν δείχνει καμία διάθεση να αποχωρήσει. Με συνεχείς υπαναχωρήσεις προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ενώ την Παρασκευή έβγαλε στους δρόμους 15.000 υποστηρικτές του, που, προστατευμένοι από δυνάμεις ασφαλείας προς αποφυγή συγκρούσεων, πραγματοποίησαν συγκέντρωση παράλληλη με εκείνη των αντιπάλων του καθεστώτος.
«Σας ορκίζομαι ότι θα θυσιάσω το αίμα και την ψυχή μου και οτιδήποτε πολύτιμο έχω για χάρη του μεγάλου αυτού λαού», είπε ο Σαλέχ. Οι οπαδοί του ζητωκραύγασαν, αλλά παραπέρα, στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που συγκέντρωσαν πολύ κόσμο πριν από την προσευχή της Παρασκευής, ο κόσμος φώναζε: «Εξω προδότη, ο λαός της Υεμένης έχει εξεγερθεί. Εμείς, ο στρατός και η αστυνομία είμαστε ενωμένοι στην καταπίεση». «Δεν φαίνεται να ετοιμάζεται να φύγει, ο μόνος τρόπος να αποδεσμευτεί είναι να χάσει άτομα του πολύ στενού του περιβάλλοντος», έλεγε αναλυτής στο Ντουμπάι, αναφερόμενος στις αυτομολήσεις στρατιωτικών διοικητών και μελών του κυβερνώντος κόμματος, που προσχωρούν στους εξεγερμένους.
Η αντιδιαδήλωση του Σαλέχ μάλλον εξόργισε περισσότερο την αντιπολίτευση. Την «Παρασκευή της Σωτηρίας», εκατοντάδες χιλιάδες Υεμένιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία έξω από το Πανεπιστήμιο της Σανάα, προπύργιο των εξεγερμένων, πραγματοποίησαν πορείες σε χωριά και πόλεις σε 14 επαρχίες, ενώ συνέβη και το πρωτοφανές, πολλά τεμένη στην πρωτεύουσα Σανάα να μείνουν κλειστά την ημέρα της προσευχής επειδή ιμάμηδες και πιστοί έτρεξαν στις συγκεντρώσεις.
Στη Μάναμα, η ατμόσφαιρα θυμίζει τη γαλήνη πριν από την καταιγίδα. Οι διαδηλώσεις τελείωσαν στις 16 Μαρτίου, όταν ο στρατός διέλυσε τους διαδηλωτές στην πλατεία του Μαργαριταριού, στη Μάναμα. Στο Μπαχρέιν ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 4 το πρωί, ενώ φαίνεται ότι οι 15.000 στρατιώτες που έχει στείλει η Σ. Αραβία για να βοηθήσει τη μοναρχία δραστηριοποιείται σε σημεία–κλειδιά. «Πρέπει οι Σαουδάραβες να φύγουν από εδώ αμέσως, δεν θέλουμε το Μπαχρέιν να μετατραπεί σε ζώνη αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Σ. Αραβία και στο Ιράν», λέει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλί Σαλμάν. Το σιιτικό Ιράν, που έχει κατηγορηθεί για ανάμειξη στις διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι το Μπαχρέιν θα μετατραπεί σε επίκεντρο αναφλέξεων, εχθρότητας και συγκρούσεων εάν συνεχιστούν οι «παράνομες» ενέργειες, προφανώς υπονοώντας τους Σαουδάραβες. Στην ήρεμη επί εβδομάδες Αίγυπτο, προχθές Παρασκευή, 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ για να υπενθυμίσουν ότι η επανάσταση δεν έσβησε. Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσπευση των εκκαθαρίσεων από τα κατάλοιπα του καθεστώτος Μουμπάρακ, τιμωρία των υπευθύνων, επιστροφή των «κλεμμένων δισεκατομμυρίων» και, κυρίως, να μην περιέλθουν στη λήθη τα βασικά αιτήματα της επανάστασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.