Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Οι λέξεις ως όπλα στην κρίση της Λιβύης



Ευρεία η χρήση τεχνικών ψυχολογικού πολέμου και προπαγάνδας από τις διεθνείς δυνάμεις κατά του καθεστώτος Καντάφι.

Όχι μόνο βόμβες και πυραύλους, αλλά και…λόγια χρησιμοποιούν οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις κατά του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη, επιδιώκοντας την αποδυνάμωση της «λαβής» του Μουαμάρ Καντάφι στη χώρα και τις, ακόμα πιστές σε αυτόν, ένοπλες δυνάμεις της.

Τα βασικά μηνύματα που απευθύνονται προς τους στρατιώτες του Καντάφι είναι τα εξής: «Μην υπακούτε στις εντολές του Καντάφι», «σταματήστε να πολεμάτε», «γυρίστε στις οικογένειές σας».

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Associated Press, οι άνδρες του Καντάφι γνωρίζουν πολύ καλά τόσο το περιεχόμενο των μηνυμάτων τα οποία έχουν αυτούς ως παραλήπτες, όσο και τη συχνότητά τους.

Πέραν των βομβών, τα αεροσκάφη των διεθνών δυνάμεων έχουν διεξάγει και επιχειρήσεις ρίψης φυλλαδίων, με μία από τις πιο πρόσφατες να έχει λάβει χώρα την περασμένη Κυριακή με στόχο τις δυνάμεις του Καντάφι κοντά στη Μισράτα. Επίσης, οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή τους το EC-130 Commando Solo, ένα ειδικά διαμορφωμένο C-130 Hercules, το οποίο διεξάγει επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και ψυχολογικού πολέμου, μεταδίδοντας «πρόγραμμα» σε ΑΜ, FM, τηλεόραση και στρατιωτικές συχνότητες τηλεπικοινωνιών.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν παραδεχτεί ότι χρησιμοποιούν το EC-130 Commando Solo, αλλά έχουν δώσει λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ακριβώς το κάνουν, πέραν του ότι μεταδίδει μηνύματα σε αγγλικά και αραβικά προς τις κυβερνητικές δυνάμεις για τερματισμό των εχθροπραξιών και επαναλαμβάνοντας την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

«Το Commando Solo επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενημερώσει το ευρύ λιβυκό κοινό σχετικά με τα γεγονότα» είπε ο λοχαγός Φλιντ Γκέμπκε του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ. «Ο λιβυκός λαός δικαιούται να ακούσει για τα πραγματικά γεγονότα και για την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να προλάβει κλιμάκωση της κατάστασης στη Λιβύη».

Αντίστοιχες επιχειρήσεις είχαν λάβει χώρα και στη Γρενάδα κατά την εισβολή του 1983, καθώς και στους δύο Πολέμους του Κόλπου. Επίσης, στα πρώτα χρόνια του πολέμου στο Αφγανιστάν, οι διεθνείς δυνάμεις είχαν ρίξει φυλλάδια με εικόνες των φλεγόμενων Δίδυμων Πύργων, και τη λεζάντα «οι δυνάμεις της συμμαχίας έχουν έρθει στο Αφγανιστάν για να συλλάβουν αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ- μέλη των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα! Ξέρουμε πού κρύβεστε!».

Πέραν των επιχειρήσεων προπαγάνδας με στόχο την αποδυνάμωση του Καντάφι, οι διεθνείς δυνάμεις διεξάγουν προσπάθειες διακοπής των επικοινωνιών μεταξύ των ηγητόρων του καθεστώτος και των στρατιωτών, πλήττοντας σταθμούς διοικήσεως και ελέγχου και κάνοντας ευρεία χρήση εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου.

«Κάθε φορά που έχουμε την ευκαιρία να κόψουμε τις επικοινωνίες μεταξύ της ηγεσίας και των μάχιμων δυνάμεων, επιδιώκουμε να κάνουμε ακριβώς αυτό» είπε ο αντιναύαρχος Γουίλιαμ Γκόρτνεϊ, διευθυντής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ. «Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι…και χρησιμοποιούμε κάθε μέσο διαθέσιμο για να τα καταφέρουμε».

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_01/04/2011_385772

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.