Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Eκρηκτικό κλίμα σε Υεμένη, Συρία

A.P., Reuters

ΣΑΝΑΑ. Τεταμένο παραμένει το κλίμα σε Υεμένη και Συρία, όπου συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις σε βάρος των καθεστώτων Σαλέχ και Ασαντ, αντιστοίχως. Δεκαπέντε, τουλάχιστον, διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην Τάιζ της νότιας Υεμένης και περισσότεροι από τριάντα τραυματίστηκαν, όταν ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον μεγάλου πλήθους που είχε συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο της πόλης. Αυτόπτες μάρτυρες, από την πλευρά τους, υποστήριζαν ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί άνθρωποι ποδοπατήθηκαν λόγω του πανικού που προκλήθηκε.

Δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, είχε απορρίψει πρόταση της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την οποία θα παρέδιδε άμεσα την εξουσία στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου μόνο όταν σταματήσουν οι διαδηλώσεις σε βάρος του. Χθες, πάντως, πραγματοποιήθηκαν νέες πορείες διαμαρτυρίας στις πόλεις Μουκάλα και Χοντέιντα. Στη δε Συρία, χιλιάδες κάτοικοι της Ντούμα, λίγα μόλις χιλιόμετρα ανατολικά της Δαμασκού, μετέτρεψαν σε συλλαλητήριο τις κηδείες των δέκα διαδηλωτών που έπεσαν νεκροί την περασμένη Παρασκευή σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Σύμφωνα με ξένους παρατηρητές, μολονότι η ατμόσφαιρα στην Ντούμα ήταν χθες ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη, δεν σημειώθηκαν νέα επεισόδια, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας απέφυγαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Ογδόντα, συνολικά, άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ταραχών στη Συρία.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι συριακές αρχές υποστηρίζουν ότι τα αιματηρά επεισόδια στην Ντούμα υποκινήθηκαν από «συμμορίες ενόπλων», ενώ ο πρόεδρος Ασαντ απέδωσε τις ταραχές σε ξένη συνωμοσία κατά της Συρίας. Παράλληλα, κυβερνητικός αξιωματούχος στην Νταράα, απ’ όπου ξεκίνησε το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ισχυριζόταν χθες ότι όλοι οι «ταραχοποιοί» έχουν συλληφθεί και πως η τάξη στην πόλη έχει πλέον αποκατασταθεί.

Σε μια προσπάθεια, πάντως, να περιορίσει τις αντιδράσεις ο πρόεδρος Ασαντ ανέθεσε στον 58χρονο πρώην υπουργό Αγροτικής Πολιτικής, Αντέλ Σαφάρ, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.