Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Oι δυνάμεις του Ουαταρά πολιορκούν το Αμπιτζάν

ΑΜΠΙΤΖΑΝ. Για την τελική μάχη στο Αμπιτζάν, με στόχο την κατάκτηση της εξουσίας και την απομάκρυνση από την Ακτή Ελεφαντοστού του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό ο οποίος αρνείται να αποχωρήσει από την εξουσία, ετοιμάζονταν οι δυνάμεις του εκλεγμένου προέδρου της αφρικανικής χώρας, Αλασάν Ουαταρά. Ενώ κλιμακώνονταν οι μάχες και άρματα μάχης του Ουαταρά κατευθύνονταν προς το Αμπιτζάν, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι αποστέλλει άλλους 150 στρατιώτες για την προστασία των αμάχων, αυξάνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των στρατιωτών της στη χώρα στους 1.650.Ο επικεφαλής των δυνάμεων του Ουαταρά, Ισιάκα Ουατάο, είπε στο Reuters ότι βρίσκεται στις πύλες του Αμπιτζάν μαζί με 4.000 άνδρες, ενώ ακόμη 5.000 άνδρες βρίσκονται ήδη στην πόλη. Ερωτηθείς πόσο χρόνο χρειάζεται για να την καταλάβει, ο Ουατάο απήντησε «θα ξέρουμε όταν αρχίσει η επίθεση, όμως θα μπορούσαμε να καταλάβουμε την πόλη σε 48 ώρες».

Εχοντας καταλάβει τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της χώρας -80%, σύμφωνα με εκτιμήσεις- οι δυνάμεις του Ουαταρά συνάντησαν σθεναρή αντίσταση στο Αμπιτζάν όπου οι δυνάμεις του Γκμπαγκμπό ελέγχουν θέσεις γύρω από το προεδρικό μέγαρο, την κατοικία του Γκμπαγκμπό και το κτίριο της τηλεόρασης.

Μηνύματα κατά ΟΗΕ

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι δυνάμεις του Ουαταρά θα επικρατούσαν εύκολα των δυνάμεων του Γκμπαγκμπό, εξαιτίας και της λιποταξίας πολλών υψηλόβαθμων αξιωματικών, ωστόσο άντεξαν τις διαρκείς επιθέσεις και ανέκτησαν και τον έλεγχο της κρατικής τηλεόρασης RTI. Μέσω του συγκεκριμένου τηλεοπτικού δικτύου μετέδωσαν μηνύματα εναντίον του ΟΗΕ και της Γαλλίας, έχοντας και τη στήριξη της νεολαίας του Γκμπαγκμπό, των Νέων Πατριωτών, οι οποίοι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από την κατοικία του απερχόμενου προέδρου και του προεδρικού μεγάρου. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Ακτή Ελεφαντοστού αφότου άρχισαν οι μάχες, μετά την άρνηση του Γκμπαγκμπό να εγκαταλείψει την εξουσία μετά την ήττα του στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου 2010.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_05/04/2011_438174

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.