Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Τριπλό αιματηρό χτύπημα στο Ιράκ




Προεκλογικές επιθέσεις καμικάζι στην πόλη Μπακούμπα με τουλάχιστον 33 νεκρούς

AFP, A.P., Reuters


ΒΑΓΔΑΤΗ. Τρεις συντονισμένες επιθέσεις αυτοκτονίας σκόρπισαν χθες τον θάνατο στην ιρακινή πόλη Μπακούμπα, λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν από τα διαδοχικά χτυπήματα, τα οποία αποδίδονται στη σουνιτική τρομοκρατική οργάνωση «Αλ Κάιντα της Μεσοποταμίας». Αρχικά, βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε το παγιδευμένο του όχημα σε κυβερνητικό κτίριο της Μπακούμπα, όπου και εξερράγη. Λίγα λεπτά αργότερα, ακολούθησε και δεύτερη έκρηξη σε κοντινή διασταύρωση, την ώρα που διέρχονταν από το σημείο δυνάμεις ασφαλείας. Στη συνέχεια, τα ασθενοφόρα μετέφεραν δεκάδες τραυματίες στο νοσοκομείο της πόλης. Ενας εξ αυτών όμως ήταν επίσης βομβιστής αυτοκτονίας και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος όταν επισκέφθηκε το νοσοκομείο ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, ο οποίος πάντως δεν τραυματίστηκε.


Πλήγμα για Μαλικί

Η κυβέρνηση περιμένει περαιτέρω κλιμάκωση της βίας όσο πλησιάζουμε στην ημέρα των εκλογών, αλλά και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Εξάλλου, διακηρυγμένος στόχος των τρομοκρατών είναι να εμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις 352 συνολικά Ιρακινοί (211 άμαχοι, 96 αστυνομικοί και 45 στρατιώτες), αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το γεγονός φαίνεται να πλήττει και την αξιοπιστία του πρωθυπουργού της χώρας, Νούρι αλ Μαλικί, ο οποίος κατεβαίνει στις εκλογές με κύριο επιχείρημα τα επιτεύγματά του στον τομέα της ασφάλειας τα προηγούμενα δύο χρόνια. Η αναμέτρηση θεωρείται κομβικής σημασίας, αφού ο νικητής της θα είναι ο πρώτος που θα διαχειριστεί τις τύχες της χώρας, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο τέλος του 2011.

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι από την προεκλογική εκστρατεία δεν λείπουν και τα ευτράπελα. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιτελείς του Ισλαμικού Κόμματος μοίραζαν κατεψυγμένα κοτόπουλα την περασμένη εβδομάδα σε κατοίκους της επαρχίας Ντιγιάλα, με αντάλλαγμα την ψήφο τους. Αλλοι υποψήφιοι βουλευτές γεμίζουν δωρεάν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων με βενζίνη, ενώ ορισμένοι προσφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά και ρούχα σε πολίτες που θα ορκιστούν στο Κοράνι ότι θα τους ψηφίσουν. Αξιωματούχοι του κόμματος του κ. Μαλικί μοιράζουν όπλα και λεφτά σε τοπικούς οπλαρχηγούς, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τη στήριξή τους.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πρακτικής του, λέγοντας ότι θα συνεχίζει να ανταμείβει με όπλα «όσους συνδράμουν με τις ηρωικές τους πράξεις στη διατήρηση της ασφάλειας στο Ιράκ».

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_04/03/2010_392813

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.