Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

«Συνταγματική αναθεώρηση, με συναίνεση»



Νουθεσία προς τον Ερντογάν από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Υπέρ της σοβαρής και αναγκαίας για την Τουρκία συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά υπό συνθήκες συναίνεσης και συμβιβασμού, τάχθηκε χθες ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς σε δηλώσεις του προς τη «Χουριέτ», καθώς το κυβερνητικό σχέδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος Εβρέν του 1982 και τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος φορτίζει το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα στην Άγκυρα.

«Χωρίς συναίνεση όλες οι διευθετήσεις θα καταλήξουν σε εμάς. Φοβούμαι ότι το ίδιο θα συμβεί και με τις τροποποιήσεις άρθρων του Συντάγματος και με το σχέδιο μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος», είπε ο κ. Κιλίτς, που θεωρείται προσκείμενος στην κυβέρνηση. Ήταν αντιπρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Ιούλιο του 2008, όταν το ΑΚΡ διεσώθη από την προσφυγή του γενικού εισαγγελέα Αβδουλραχμάν Γιαλτσίνκαγια και δεν ετέθη εκτός νόμου. Συνολικά 25 κόμματα έχουν κηρυχθεί παράνομα στην Τουρκία από το 1961.


Συναινετικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος Γκιουλ, το «μετριοπαθές alter ego» του Ερντογάν, που κάλεσε για διαβουλεύσεις στο προεδρικό μέγαρο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ, πρόεδρο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP). Ο κ. Μπαϊκάλ απείλησε χθες ότι σε περίπτωση έγκρισης των μεταρρυθμιστικών σχεδίων της κυβέρνησης, που θα κατατεθούν στα τέλη Μαρτίου στην Εθνοσυνέλευση, το CHP θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Αντίθετο προς τη συνταγματική αναθεώρηση είναι και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), ο αρχηγός του οποίου Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα συναντηθεί σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο. Σημειώνεται ότι ο κ. Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι εάν η συνταγματική αναθεώρηση δεν εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση, θα προκηρυχθεί δημοψήφισμα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που ο εισαγγελέας Γιαλτσίνκαγια θέσει και πάλι θέμα νομιμότητας του ΑΚΡ.

Στο άλλο ενδοτουρκικό μέτωπο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης - στρατηγών, κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον δύο εν ενεργεία αξιωματικών. Ομως, ο στρατηγός Αλντιράι Μπερκ, αρχηγός της Γ΄ Στρατιάς, εις βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν προχθές κατηγορίες για ανάμειξη στην υπόθεση Εργκένεκον, θα είναι o διοικητής σε μεγάλη διήμερη άσκηση κοντά στα σύνορα με την Αρμενία. Στην άσκηση παίρνουν μέρος τουλάχιστον 60.000 στρατιώτες. Την άσκηση θα παρακολουθήσει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, φίλος του υπόδικου στρατηγού Μπερκ.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.